Varnost mobilnih telefonov

Dandanes imamo več ali manj vsi mobilne telefone in če rečem, da ima 95 % uporabnikov mobilnih telefonov pametni telefon (Android, iOS), potem mislim, da se nisem preveliko zmotil.

Vem, da nekateri lastniki svojih spletnih strani sploh varnostno ne posodabljajo le-teh, čeprav imajo možnost. Pri telefonih (še posebej pri tistih, ki so na Androidu), pa je zgodba obrnjena, čeprav bi rad posodobil svoj pametni telefon ga ne moreš. 🙁

Kot vemo Google na svoj Android operacijski sistem na vsake toliko čas izdaja varnostne popravke in ga nadgrajuje. Trenutno je najnovejša različica Androida 13.0. In v čem je problem?

Spomnim se, kako je bilo, ko sem pred leti imel Samsung A3 pametni telefon, ki je bil star malo več kot tri leta in pol. Z verzije 4.4 (Kit Kat) sem ga lahko posodobil na verzijo 5.0 (Lollipop) in potem še na verzijo 6.0 (Marshmallow), toda potem mi je več kot dve leti moj telefon »pametno javljal«, da ima najnovejšo posodobitev oz. da posodobitev ni potrebna. Halo! Razumem, da so določene, recimo temu tehnične omejitve (RAM, procesor itd.), a menim, da bi Samsung lahko brez problema dovolil posodobitev na najnovejšo verzijo, a iz nekega razloga tega ne želi realizirati. Omenjeni Samsung A3 mi je še vedno delal povsem OK, le opažal sem, da baterija ne zdrži več kot en dan.

Tako sta se pojavili dve zadevici:

  1. Telefon se ni posodobil na novejšo verzijo Androida.
  2. Začel sem opažati, da baterija ne zdrži več kot en dan.

Hm … Le zakaj? Morda zato, da bi se čim prej odločil za nov telefon? Ali gre za tako imenovano planirano in programirano zastarevanje?

Zaradi zgoraj dveh omenjenih zadev sem Samsung A3 zamenjal za Huawei PSmart 2019, ki se je zelo dobro obnesel in se celo po treh letih uporabe posodobil na verzijo Android 12.0, žal pa sem kasneje imel težave z zaslonom in sem ga moral zamenjati z drugim telefonom.

Mi je pa zanimivo pri obeh telefonih predvsem to, da sta oba imela “življenjsko dobo” cca. 4. leta. Zagotovi nisem edini, ki je prišel do ugotovitve, da proizvajalci mobilnih telefonov želijo čim prej “prisiliti” stranke v nakup novega telefona.

A to, kar sem napisal o posodabljanju, ni bil samo moj problem, to je problem še več milijonov uporabnikov Androida širom sveta. V zadnjem času se precej promovira e-bančništvo preko mobilnega telefona. Kako je to super, praktično, enostavno itd. Vse to je res, toda … pri teh »varnostnih luknjah«, ki zagotovo obstajajo, je tako, da če greš na e-banko z neposodobljenim Androidom, ki je »luknjast« kot Švicarski sir, to ni ravno pametna odločitev. Vsaj po mojem mnenju ne.

Vendar ni težava pri pametnih telefonih le to, da se jih ne da posodobiti na najnovejšo verzijo, temveč je težava tudi v tem, da mnogo uporabnikov sploh ne uporablja nobene protivirusne zaščite in da klikajo na vse mogoče povezave na FB messengerju ter da si nalagajo kot nori različne »fancy« aplikacije, ki niso preverjene oz. niso iz zaupanja vrednega vira.

Skratka, kot vidimo je proizvajalcem pametnih telefonov bolj malo mar za varnost strank, bistveno je, da prodajo najnovejšo verzijo telefona seveda čim dražje in po čim višji ceni.

Kaj torej storiti?

Če nimaš najnovejše verzije Androida (ali iOS), potem svoj pametni telefon uporabljaj »po pameti«, izogibaj se spletnemu bančništvu in seveda obvezno na svoj telefon naloži dober protivirusni program ter telefon in aplikacije zaščiti z geslom.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, plesalec in prijazen spletni razvijalec.

Objav: 16