Kako se izogniti velikim igralcem?

članku, ki sem ga objavil pred časom, sem pisal o tem, kaj lahko sami storimo, da bi bilo manj cenzure ter več zasebnosti in svobode v naših življenjih. Danes pa se bom bolj podrobno posvetil kako lahko »velike igralce« zamenjamo oz. katere aplikacije in odprtokodne programe (nekateri so plačljivi, drugi brezplačni) lahko uporabimo na svojem računalniku, prenosniku, tablici in mobilnem telefonu.

Pisarniški paketi (Microsoft Office)

Obstajata dve alternativi in obe sta na voljo tudi v slovenščini:

Sam že več kot 15 let uporabljam LibreOffice in slednji se odlično obnese kot alternativa Microsoft Officu. Po mojih izkušnjah se LibreOffice bolj pogosto posodablja in ima nekaj več funkcij kot OpenOffice, oba programa pa sta na voljo brezplačno.

E-poštni odjemalci (Microsoft Outlook, Apple Mail …)

Glede na testiranja, ki sem jih izvajal in kot večletni uporabnik Thunderbirda sem ugotovil, da je se kot alternativa Outlooku najboljše obnese Mozilla Thunderbird, ki ima na voljo koledar, ki vključuje tudi dogodke in opravila.

E-pošta (Gmail, Hotmail, Yahoo …)

Kar se tiče e-pošte je na voljo več različnih plačljivih alternativ …

In tudi brezplačnih …

  • Tuta – https://tuta.com/ (strežnik je v Nemčiji) – brezplačen e-poštni predal z 1 GB, lahko ga nadgradiš na plačljivi paket z več možnostmi uporabe in večjim e-poštnim predalom.
  • Vivaldi – https://www.vivaldi.net/ (strežnik je na Islandiji) – samo brezplačna opcija, poštni predal je 5 GB.
  • Predalček – https://www.predalcek.com/ (strežnik je v Sloveniji) – samo brezplačna opcija, poštni predal je 1 GB.

Preveri ponudbo in se sam odloči kateri ti najbolj ustreza.

Ob tem bi omenil, da se koledar, ki je na Tutanoti, izjemno dobro obnese kot alternativa za Google koledar, saj je koledar pri Tutanoti šifriran in nihče razen tebe ne ve kakšne opravke imaš zapisane v koledarju.

Družbena omrežja (Facebook, Instagram, Linkedin …)

Po zadnjih podatkih je na Facebooku že več kot 2,5 milijarde ljudi, da ne govorim koliko jih je še na vse bolj priljubljenemu Instagramu, ki je dejansko Facebookov brat, saj je pod okriljem istega podjetja oz. lastnika.

Pregledal sem vse možne alternative za socialna omrežja in do sedaj me je še najbolj prepričal  MeWe.com, ki me spominja na Facebook, ko je bil še na svojih začetkih, vendar sem MeWe kmalu zapustil, ker ni bilo veliko dogajanja na njem. Nekateri drugi priporočajo Mastodon, a slednjega nisem preizkusil in ne vem kako funkcionira v praksi. Mimogrede, MeWe ima tudi aplikacijo za Android in OSx.

Spletni iskalniki (Google, Bing, Yahoo …)

Zgoraj omenjeni spletni iskalniki sledijo uporabniku na različne načine in tudi prilagodijo iskalne zadetke zaradi »boljše uporabniške izkušnje«. Alternativnih iskalnikov, ki spoštujejo zasebnost je kar nekaj:

Osebno uporabljam samo prva dva, saj po mojih izkušnjah prikažeta še najbolj relevantne zadetke.

iskalnik-spletne-strani

Spletni brskalniki (Chrome)

Najbolj priljubljen spletni brskalnik je Chrome (uporablja ga 62 % ljudi), ki pa, kar se tiče zasebnosti, če ga uporabljamo kot privzeti brskalnik in veliko z njim brskamo po spletu, ni najboljša izbira, še posebej če smo takrat prijavljeni v svoj Google račun. Priporočam, da izbereš enega izmed naslednjih brskalnikov:

Prvi trije so na voljo tudi v slovenščini in sicer za Windows, Mac, Android in iPhone. Mimogrede, za iPhone trenutno še ni na voljo Vivaldi, a bo slednji kmalu ugledal luč sveta, saj je že v razvoju. Microsoftov Edge je po novem na Chromium platformi, vendar pa, vsaj glede na teste, ki so jih izvajali neodvisni testni laboratoriji, Microsoftu pošilja kup informacij o uporabi.

Spletne klepetalnice in klici (Messenger, What’s App, Viber …)

Najbolj znan žvižgač na svetu Edvard Snowden priporoča kot alternativo zgoraj omenjenim aplikacijo Signal, katero sem tudi sam namestil na telefon in deluje odlično in še vmesnik je v slovenščini. Pri namestitvi aplikacije je potrebno biti previden, saj Signal želi nadomestiti privzeto SMS aplikacijo na telefonu. Če pozorno slediš navodilom se temu da izogniti, kar pomeni, da lahko Signal in SMS aplikacijo uporabljaš ločeno ena od druge.

Druga zanimiva alternativa je Telegram, katerega sem tudi pred časom preizkusil in se zelo dobro obnese, le malo se je potrebno znati poigrati z nastavitvami zasebnosti, da so nekateri podatki vidni samo tvojim kontaktom.

Video konference (Zoom, Skype)

Ko je bil »lockdown« in se prakticirala »karantena« je Zoom pridobil mnogo novih uporabnikov, a se je pokazalo, da ima določene kritične varnostne luknje. Koliko teh lukenj so že »zakrpali« ne vem, a osebno se mi zdita boljša za video konference Jitsi in pa Whereby. Vsak naj sam preizkusi kateri od teh dveh programov za videokonference mu najbolj ustreza.

Avdio in video posnetki (Windows Media Player)

Odlična alternativa Windows Media Playerju je VLC Media Player, ki ponuja praktično vse funkcije, ki jih potrebuješ za ogled video posnetka ali poslušanje glasbe.

Shranjevanje v oblaku (Google Drive, DropBox …)

Pred časom sem izvedel za izjemno dobro alternativo, ki so jo razvili v Sloveniji in sliši na ime Koofr.si. Pri tej shrambi brezplačno dobiš do 10 GB prostora.  Imam pa tudi presenečenje zate – če bi rad dodatno dobil še več brezplačnega prostora potem klikni tukaj.

Zemljevidi (Google Maps)

Izjemno uporabna alternativa Google Mapsu je OpenStreetMap, ki obstaja tudi kot aplikacija za Android in iPhone. Če veliko potujete vam priporočam, da jo preizkusite. Prednost te aplikacije je tudi v tem, da ti ni potrebno biti povezan na internet, ko jo uporabljaš.

Na Tutanoti je zanimiv članek na to temo, ki opisuje še več možnih alternativ Googlu oz. kako se izogniti temu, da bi ti Google ves čas sledil. Na tem blogu sem zasledil tudi zapis o tem, kako so zaradi Google sledenja nedolžnega človeka spravili v zapor. Žalostno, a resnično!

Predlagam, da vsak sam preizkusi omenjene alternative in jih priporoči še drugim naprej. Seveda pa bom vesel, če še kdo od bralcev spletne strani poda svoje predloge, izkušnje in ideje. 🙂

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, plesalec in prijazen spletni razvijalec.

Objav: 16