Kako skrbiš za svojega “spletnega otroka”?

Če danes želiš uspeti na poslovnem področju, skorajda zagotovo potrebuješ tudi spletno stran. V naslovu članka sem uporabil izraz »spletni otrok«, kar se bo nekaterim zdelo malo nenavadno, vendar pa je tudi spletna stran tvoj »otrok« na katerega je potrebno stalno paziti.

Namreč, spletno stran je potrebno posodabljati, dodajati nove vsebine, nove slike, aktualne dogodke ter nove članke. Če je to blog, je potrebno vsaj enkrat tedensko ali enkrat mesečno napisati kakšen nov zapis. Skratka, s spletno stranjo ni tako, da jo postaviš in potem pustiš. Seveda jo lahko tudi pustiš pri miru, vendar obiskovalci se vračajo le na spletno stran, ki je ažurirana, ki se stalno posodablja z novimi vsebinami.

To »posodabljanje« z novimi vsebinami je všeč tudi stričku Googlu, kar pripomore, da je tvoja spletna stran boljše rangirana v iskalnikih. Stric Google poleg svežih vsebin obožuje tudi, če se spletna stran hitro naloži. To pomeni, da je v največ 3 – 5 sekundah naložena celotna vsebina tvoje vstopne spletne strani. Žal pa nekateri dandanes pretiravajo s slikami in vizualnimi vložki in tako se njihova spletna stran odpira tudi 10 ali več sekund.

Slednje je slabo iz več razlogov. Prvič za rangiranje na Googlu, drugič pa za obiskovalca spletne strani, saj če mora čakati več kot 5 sekund, že posumi, da je morda kaj narobe s spletno stranjo (kakšen virus ali kaj podobnega) in se odpravi drugam. Reče ti »auf wiedersehen« in ga ni več na spregled.

Poznam vsaj tri kolegice, ki imajo spletne strani takšne, da se počasi odpirajo.

Prva kolegica je imela sicer vizualno odlično spletno stran z dobrimi vsebinami, toda na slabem in počasnem strežniku v USA, kar je posledično pomenilo, da Google page speed test pokazal 30/100. Za primerjavo – pri spletnih straneh, ki jih jaz izdelujem, je vedno ta test nekje med 60/100 in 95/100 ali celo 100/100.

Druga kolegica ima na spletno stran na slovenskem strežniku, tudi lično lepo izdelano, njena hitrost nalaganja pa je 23/100.

Naj omenim še tretjo kolegico, ki ima tudi na slovenskem strežniku spletno stran in se nalaga več kot 20 sekund, in Google test pokaže impresivnih (žal v negativnem smislu) 0/100. Da, prav si prebral in to ni tiskarski škrat.

Skratka, ko postaviš svojega spletnega otroka, je potrebno, da ga postaviš na hiter strežnik in da se bo njegova vsebina hitro naložila. Zato proč s slikami, ki so večje od 300 kb. Nekateri objavljajo na svojih spletnih straneh iste (za splet neoptimizirane) fotke, kot pa jih objavijo na FB-ju. Toda tvoja spletna stran ni FB, na katerega brez problema naložiš fotko, ki je velika 5 ali 10 MB.

Tvoj spletni otrok nima le zunanjega ogrodja, ki je vsem vidno, ima tudi notranje ogrodje, ki se mu reče CMS (content management system), ali po domače orodje za upravljanje z vsebino spletne strani. To je lahko kakšen »custom made CMS« ali pa WordPress, ki je najbolj razširjena platforma za spletne strani. Pri slednjem je potrebno skrbeti za tri stvari:

1. Posodobitve WordPressa na najnovejšo različico.
2. Posodobitve vtičnikov na najnovejšo verzijo.
3. Posodobitev predloge (teme) spletne strani.

Iz prakse poznam postavljavce spletnih strani, ki postavijo stranki spletno stran, nato pa jo pustijo sami sebi in WordPress-u, vtičnikov ter tem sploh ne posodabljajo več. 

Tako sem naletel tudi na primer, ko nekdo ni imel posodobljenega svojega WordPress-a več kot pol leta, da ne govorim o vtičnikih in predlogi spletne strani. Žalostno pri tem pa je to, da je spletno stran postavila ekipa, ki pravi, da je vrhunska na tem področju, a po drugi strani pozabi na najbolj enostavne stvari, kot je posodobitev CMS sistema.

Mnogi imajo svoje spletne strani na Facebooku in na Googlu oz. Bloggerju (kot blog), vendar pa si velja zapomniti, da če imaš svojo spletno stran le na Facebooku in Bloggerju, da si tako odvisen od slednjih dveh. Še vedno priporočam, da si vsak postavi svojo spletno stran s svojo domeno in na strežniku, ki je hiter, zanesljiv in ima dobro podporo v primeru kakršnihkoli težav.

Pretestiral sem že mnoge strežnike in razlike v hitrosti nalaganja spletne strani so lahko izjemno velike, o čemer najdeš članek tukaj.

Kot si si lahko prebral, je potrebno svojemu spletnemu otroku nameniti pozornost in ga posodabljati tako navzven (vsebina) kot navznotraj (CMS sistem). Če boš temu namenil dovolj pozornosti in ljubeče skrbi, se bo tvoj spletni otrok korak za korakom razvijal, rasel in ti prinašal vse več navdušenih bralcev, novih strank in večji dobiček.

Želim ti veliko novih strank preko tvoje spletne strani!

P.S. Če bi rad imel novo spletno stran, potem si poglej naslednje moje reference. 🙂

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, plesalec in prijazen spletni razvijalec.

Objav: 16